Poroista ja neuvottelemisesta

18.05.21

Oli valoisa kesäkuun yö. Seisoimme suuren poroaitauksen ulkopuolella, ja odotimme. Oli hiljaista, vain hyttyset inisivät korvan juuressa.

Mökkinaapurin vihjeen ansiosta olin päässyt seuraamaan vasojen kesämerkintää eli vasanleikkoa eräälle pohjoiselle poronhoitoalueelle. Vasanleikossa keväällä syntyneet vasat merkitään omistajansa korvamerkillä. Samalla selviää, kuinka paljon kunkin poronomistajan omaisuus on vuoden aikana kasvanut.

Porotokkaa oli ajettu jo päivien ajan tuntureilta kohti aitausta. Pian mönkijöiden äänet lähestyivät, ja metsästä alkoi kuulua muutakin meteliä: tokka oli tulossa. Kunnon juristi-turistin elkein aloin innoissani jakaa havaintoani: ”Nyt ne tulevat, nyt ne tulevat!”. Paikalliset hiljensivät minut nopeasti, katseet olivat tuimat. Porotokka juoksi aitaukseen, teki siellä kierroksen ja hämmästyksekseni juoksi saman tien pois. Pian porot tulivat takaisin, kiersivät jälleen aitauksen ja poistuivat. Ne toistivat tämän kuvion vielä muutaman kerran, aina hieman hitaammin, kunnes ne vihdoin jäivät paikoilleen. Vasta tämän jälkeen aitauksen portti suljettiin, ja merkitseminen alkoi.

Kun tilanne oli hieman rauhoittunut, minulle kerrottiin syy hiljentämiseeni: huutoni olisi pahimmassa tapauksessa voinut pelästyttää porot, eivätkä ne olisikaan jääneet aitaukseen. Ja jos tokka olisi suljettu aitaukseen väkisin, porot olisivat hätääntyneet, eikä merkitsemisestä olisi tullut mitään. Menneisyydessä oli tapauksia, joissa porot olivat saaneet jopa vatsahaavoja, kun niitä oli ajettu aitaukseen liian rajusti. Oli ehdottomaan tärkeää, että porot saivat tulla ja mennä rauhassa, ennen kuin aitaus suljettiin.

Myöhemmin ymmärsin, että tuona kesäkuun yönä sain huikean elämyksen lisäksi todella arvokkaan neuvotteluvinkin. Kuten poronomistajien, myös hyvän neuvottelijan on syytä olla kärsivällinen ja panostaa luottamuksen rakentamiseen. Jos sopimuksen puristaa muottiin liian nopeasti, voi tuloksena olla yhteistyösuhteen heikentyminen – tai jopa vatsahaava.

Lehtinen Legal Oy on paremman neuvottelukulttuurin kehittäjä yhdessä motivoituneiden asiakkaiden kanssa.